Waarom recyclen?

Er wordt steeds meer plastic geproduceerd en gebruikt
Ieder jaar wordt er meer plastic geproduceerd, gebruikt en weggegooid. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het probleem dat plastic veroorzaakt als het in de natuur terecht komt en daarom wordt plastic redelijk goed gescheiden van het andere afval. De meeste mensen denken dat ons afval plastic voor het grootste deel gerecycled wordt, maar niets is minder waar.

Jaarlijks produceren we in Nederland 1.650 miljoen kg plastic afval, hiervan wordt 990 miljoen kg verbrand. Dit vinden wij zonde!

Het moeilijk te recyclen plastic afval komt in het milieu terecht of wordt verbrand

Van al het gerecycled plastic wordt maar een deel hergebruikt omdat het lastig te recyclen is. 90% van al het gescheiden plastic verdwijnt als afval plastic daardoor nog steeds in het milieu of de verbrandingsoven. Plastic afval uit Europa en America wordt geëxporteerd naar Aziatische landen waar het grotendeels in het milieu terecht komt. Kijk naar deze documentaires voor meer inzicht: Waar beland ons plastic afval? of Broken: Recycling Sham op Netflix (eerst inloggen)

 

In de natuur zal het plastic onder invloed van UV straling afbreken in hele kleine deeltjes, micro plastic. Deze micro plastic komt in de voedselketen terecht met alle gevolgen van dien. Als het plastic wordt verbrand komt er CO2 vrij. Volgens de Wereldbank heeft onderzoek uitgewezen dat er jaarlijks 4,6 miljoen ton CO2 ten gevolge van het verbranden van plastic vrijkomt, wat gelijkstaat aan de uitstoot van 2 miljoen auto’s.

Een deel van ons plastic afval wordt geëxporteerd naar landen als Vietnam en Indonesië, waar we geen zicht hebben op de verwerking. Vaak wordt dit afval alsnog verbrand onder slechte omstandigheden en in het ergste geval wordt het onderdeel van de plastic soup.

Wil je hier meer over weten? Bekijk de korte documentaire “Waar belandt ons plastic afval”.

Het afval plastic kan gerecycled worden tot producten vergelijkbaar met hardhout
In plaats van het weggooien of verbranden van dit afval plastic kan het heel goed gerecycled worden. Wij maken onze producten van een mix van laagwaardig plastic afval, voornamelijk gemeentelijk afval. Deze reststroom plastic (PP/PE) wordt normaal gesproken verbrand. Het gerecyclede plastic in onze lantaarnpalen en lichtmasten hebben vergelijkbare eigenschappen als hardhout. Echter, palen zijn ten opzicht van hardhout (en ook staal of aluminium) vele malen milieuvriendelijker.

Wij zien geen afval plastic maar een waardevolle grondstof waar duurzame producten mee gemaakt kunnen worden. Eén van deze producten is onze lantaarnpaal de Tulp waarin 100kg afval plastic is verwerkt.

Een klimaat positieve lantaarnpaal die wel 60 jaar mee gaat en 9x gerecycled kan worden!

Door deze mast toe te passen wordt per mast 100kg afval plastic uit het milieu of verbrandingsoven gered. De mast heeft een levensduur van minimaal 60 jaar en kan tot 9x gerecycled worden. Daarnaast is er voor de productie veel minder energie nodig dan bij andere materialen en dat levert direct CO2 besparing op!