Minder microplastic

moeilijk te recyclen afval plastic
0 %
plezier en 9x te recyclen
0 jaar
minder plastic in het milieu
0 kg

Minder microplastic

Op wereldschaal wordt er ieder jaar ongeveer 250 miljoen ton aan plastic geproduceerd. Als het niet wordt gerecycled, dan wordt dit plastic voor een deel omgezet in microplastic met alle gevolgen van dien. Met onze afval plastic lantaarnpaal kunt u 100kg aan microplastic voorkomen. Een goede keuze dus!

100kg plastic per persoon per jaar

We gebruiken met z’n allen veel plastic.. Dat is ook logisch, het is een praktisch product wat voor allerlei toepassingen gebruikt kan worden. Ieder jaar gooien we gemiddeld 100kg per persoon aan plastic weg. Het grootste deel (60%) wordt verbrand en er wordt slechts 15% gerecycled. Waar de rest blijft, is onduidelijk…

Plastic veranderd in microplastic.

Plastic wordt onder invloed van UV straling (zonlicht) afgebroken in hele kleine deeltjes: microplastic. Dit microplastic wordt niet afgebroken door de natuur en komt daardoor in het milieu en onze voedselketen terecht. Uit recent onderzoek (bron: https://www.scientias.nl/microplastics-piepklein-maar-een-enorm-probleem/) blijkt dat giftige stoffen (PCB’s en DDT’s) zich eenvoudig aan het microplastic hechten. Veel dieren zien de kleine deeltjes aan voor voedsel. Dit wordt niet verteerd en blijft in de dieren zitten: ze raken verstopt, vergiftigd en uiteindelijk sterven ze. Doordat dieren het binnen krijgen, krijgen ook wij mensen het binnen, via de consumptie van vis, vlees en gevogelte (overigens ook via cosmetica maar dat is een ander verhaal). Op deze manier circuleert het plastic afval uit de jaren 50, toen het grootschalig gebruik van plastic startte, nog steeds in ons milieu.

Gebruik gerecycled plastic lichtmasten

Er wordt met man en macht gewerkt aan oplossingen om het microplastic uit ons milieu te halen en dat is hard nodig. Wij willen voorkomen dat het überhaupt in het milieu terecht komt. De Tulp staat in de openbare ruimte en wordt logischerwijs blootgesteld aan de zon. Om het ontstaan van microplastic bij onze eigen producten te voorkomen wordt een UV-stabilisator toegevoegd (de enige toevoeging in ons product).

100kg minder microplastic in het milieu.

Als de mast uiteindelijk op zijn plek staat dan komt er 100kg minder microplastic in het milieu terecht. Vanwege zijn duurzame eigenschappen en imago is dit eveneens een uithangbordje voor de bijdrage die de overheid kan leveren aan een beter milieu.

Zorg voor budget en neem het op in uw beleid.

Overtuig uw college en raad om een deel van uw budget te reserveren voor het plaatsen van onze plastic lichtmast en beperk daarmee de schade aan ons milieu. Heeft u een voorbeeld nodig van een beleidsparagraaf over dit onderwerp, neem contact met ons op.