Kostenefficiënt

0 %
moeilijk te recyclen afval plastic
0 jaar
plezier en 9x te recyclen
0 kg
minder plastic in het milieu

Kostenefficiënt

Een extra investering bij een project is goed te regelen. Maar bij vervanging moet het wel passen in het budget. Vraag daarom extra duurzaamheidsbudget aan en neem het op in beleid. Als de milieuvoordelen meewegen, dan is het zelfs financieel een acceptabele keuze.

De grondstof voor de lichtmast is duur

De lantaarnpaal wordt gemaakt van 100 kg afval plastic. Het materiaal dat gebruikt wordt als grondstof moet vanuit de recycle fabrieken komen en hoewel het meer dan voldoende beschikbaar is, zijn fabrieken er vaak nog niet op ingericht om het te scheiden. Daarnaast zijn de aantallen lichtmasten die gevraagd worden nog relatief laag. Dat maakt dat de lichtmast in verhouding tot andere lichtmasten behoorlijk duur is in aanschaf.

Te weinig vervangingsbudget voor de afval plastic lichtmast

Hoewel er binnen een gemeente veel potentie is om de afval plastic lantaarnpaal toe te passen, zijn de vervangingsbudgetten vaak vastgesteld op basis van de reguliere masten. Het is dan voor een beheerder lastig om bij het vervangingen van een lichtmast opeens een deel van zijn budget op te offeren voor onze plastic variant. Doet hij dat wel, dan is hij goed bezig maar heeft hij te weinig geld voor andere lichtmasten die aan vervanging toe zijn.

Neem het op in beleid als een duurzaamheidsmaatregel en kijk naar de LCA van het product

Praktisch iedere gemeente heeft een duurzaamheidsambitie. De plastic lichtmast past hier perfect bij. Om voldoende budget te krijgen om onze lichtmast toe te passen, kan het als maatregel in het beleid worden opgenomen. Je hoeft daar niet mee te wachten , met een voorstel kan extra geld worden gevraagd aan de raad. Als vervolgens het beleid moet worden geactualiseerd, kan het worden opgenomen als een duurzaamheidsmaatregel.

100kg uit de verbrandingsoven of het milieu én kostenefficiënt

Iedere lantaarnpaal red 100kg uit de verbrandingsoven of het milieu, dat is al een gewin op zich. Ervan uitgaande dat de mast 60 jaar mee gaat (dat is langer dan een reguliere lichtmast) en totaal geen onderhoud nodig heeft, dan zijn de gemiddelde levensduurkosten wellicht al acceptabel. Als je de milieuvoordelen meeweegt, dan is de mast zelfs de meest economische keuze.

Ga direct aan de slag met onze Tulp!